Jump to content
Sign in to follow this  
Cortina1975

Cortina 1600 - coolant leak

Recommended Posts

Hi , trying to get a few jobs done on the Cortina

 

Have a water leak around the front pulley that's been getting steadily worse.

Noticed there is  quite a bit of water coming out the exhaust..hoping it's just condensation from all the stop starts and not something serious like a cracked block or problem with the unleaded valve seats.:headscratch:. Car has been stood for decades previously so could be frost damaged for all i know.. Has done 65k miles and compressions are 185 -190 on all cylinders so it's not in bad order except the water leaking issues.

 

Suspect the water pump but it's an almost brand new part from Burton Power. Have these been known to be faulty ?

 

Thanks all :cheers:

leak.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

They've been selling slot of overpriced chinesium,is it leaking from the breather hole on the bottom of pump?

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, sheffieldcortinacentre said:

They've been selling slot of overpriced chinesium,is it leaking from the breather hole on the bottom of pump?

 

Thanks Sir Craig. :cheers:

 

Had a look under tonight and can't see anything coming out the hole so I guess the pump is okay ? . Took the fan and radiator out but still can't see where the leak  is coming from ..it's pooling around the crank pulley. Think the pump will have to come off next ..im wondering if the gasket has failed the bolts all seem pretty tight

sump (23).jpg

timing.jpg

wp.jpg

Edited by Cortina1975

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could have shrunk due to long layup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Use some black silicone specifically for water pumps etc, about £7.00 a small tube, I did the water pump on a Ducatti recently, didn't even have a gasket, just sealant made a water tight seal, l did leave it to cure for 24hrs before re filling with anti freeze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks chaps :cheers:

 

Replaced the pump gasket with one that was supposed to be for a Cosworth engine and no more leaks since.  Suspect the origonal gasket had shrunk  or just a poor quality Chinese copy.

 

Used a bit of the black gasket silicone too for belt and braces.  Need to get some anti freeze in now and flush the rust out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...